Știați că...

Morcov mov sau portocaliu?

… la origine morcovul era mov?

Culorile cunoscute până în prezent, după milenii de existență diferă de la mov și roșu până la alb sau galben, în funcţie de pigmentul conţinut. Morcovul portocaliu a fost cultivat pentru prima dată în secolul al XVI-lea de către olandezi. Până atunci morcovul era de culoare mov, iar din când în când alb sau galben. La început  creştea ca plantă sălbatică, în Afganistan iar cu timpul a suferit mai multe  modificări. Olandezii au luat trei tulpini, una mov, una albă şi una galbenă, le-au  combinat şi au creat cel mai cunoscut tip de morcov, cel portocaliu.

Indiferent de culoare, morcovii conțin între altele multe substanțe nutritive  esențiale pentru organismul uman: acidul folic, vitamina K și calciu. Substanţa care dă morcovului culoarea portocalie se numeşte betacaroten şi este unul din cei mai puternici antioxidanţi naturali.

Morcovul se poate găti şi consuma într-o multitudine de feluri: crud, fiert, copt, la aburi, sotat, gratinat, stors, iar lista poate continua până la feliare şi uscare pentru a obţine chips-uri. Gustul dulce îi face loc și printre torturi, gemuri, sucuri şi alte deserturi. La Charlotte, morcovul este prezent mai ales în zona preparatelor raw vegane.

Știați că...

*imagini cu titlu de prezentare

Alte noutati

Acest website foloseste cookie-uri proprii, cat si cookie-uri adaugate de terti pentru a va furniza o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului dvs. Mai multe detalii, aici.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close